WordPress 5.2 is uit

4 juni 2019
support

Op 7 mei 2019 is WordPress 5.2 uitgekomen met als naam “Jaco”. Deze update brengt een aantal nieuwigheden met zich mee. In dit artikel leggen we uit wat dit precies betekent voor jouw WordPress website.

Volgens het WordPress team zelf focust deze update zich voornamelijk op het identiciferen en oplossen van problemen:

“WordPress 5.2 gives you even more robust tools for identifying and fixing configuration issues and fatal errors. Whether you are a developer helping clients or you manage your site solo, these tools can help get you the right information when you need it.”

WordPress team

Dit zijn alle nieuwe toegevoegde features in een kort overzicht:

Gezondheidscontrole van de website

Wanneer je in het admin paneel gaat naar “Gereedschap > Website gezondheid” kan je de gezondheidstatus van je WordPress website terugvinden. Dit is een handige tool om meer informatie te verzamelen over o.a. de veiligheid van je website en welke stappen je kan ondernemen om hem veilig te houden.

Op de info pagina heb je een snel overzicht over de belangrijkste zaken van de volledige website. Niet alleen de totale groote, de PHP versie, het huidige actieve thema… maar ook bv. welke plugins geactiveerd zijn en welke niet.

Wanneer WordPress ziet dat iets verbeterd kan worden, zal dit op de websitediagnose status pagina komen. WordPress zal bijvoorbeeld melden dat een niet-actieve plugin ook ruimte op de website inneemt en deze beter verwijdert kan worden.

PHP error protection

Dit is een feature die oorspronkelijk ging uitkomen in de vorige WordPress update, maar door bijkomende problemen uitgesteld werd tot nu. Bij het updaten van de PHP versie van je website bestaat de kans dat je voor een wit scherm kwam te staan. Deze nieuwe feature voorkomt cruciale errors tijdens het update proces. Hierdoor ben je nog steeds in staat om in te loggen op het admin paneel van je website.

Alle nieuwe websites worden bij Vulpo in een testomgeving ontwikkeld. Dit is niet alleen handig voor de klant om zijn website al op voorhand te bekijken, maar ook om PHP-problemen te voorkomen.

Gutenberg

De teksteditor heeft naast aantal kleine verbeteringen ook een snellere laadtijd gekregen. Het toevoegen van media en teksten op pagina’s is nu nog eenvoudiger geworden. Het is nu o.a. mogelijk om de verticale uitlijning van de tekst te bepalen in de media- en tekstblok.

Nieuwe Twemoji en dashicons

Twemoji, de Twitter bron van emojis, heeft 230 nieuwe emojis toegevoegd aan de lijst. Hiermee staat het totaal aantal emojis op 3071. Er zijn ook 13 nieuwe dashicons bijgekomen. Dit zijn de kleine icoontjes die je links in het admin paneel ziet staan.

Kort samengevat, de nieuwe WordPress update zorgt niet alleen voor een veiligere en snellere website, het heeft je ook meer inzicht en controle over alles.