Hoe bereid ik mij voor op een video-interview?

9 mei 2019
video interview

Een video-interview is zeer interessant om mee uit te pakken naar je klanten. Maar hoe pak je dat precies aan? Wij geven een aantal tips mee.

1. De locatie

Zoek op voorhand een goede locatie op voor het interview.

Wanneer mensen een video-interview willen houden hebben ze vaak de neiging om dit op een eenvoudige locatie te doen. Dit is niet wat de kijker interessant gaat vinden. Bij het zoeken naar een goede locatie is het belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden:

Zorg dat er genoeg belichting aanwezig is, maar ook niet te veel. Een interview buiten in normaal daglicht houden is een goed idee, maar te veel belichting kan zorgen voor overbelichte beeldmaterialen. Alles wat overbelicht is is verloren, terwijl onderbelichte beelden achteraf nog kunnen opgetrokken worden tijdens het colorgrading proces.

Zorg voor geen overlast van lawaai. Het kan interessante beelden opleveren om een interview tussen de verschillende machines van het bedrijf te houden, maar hou er rekening mee dat deze veel lawaai kunnen maken en dus ook het interview kunnen verstoren. Hoe minder extern lawaai er is, hoe beter. Kijk of je bv. de airco kan uitschakelen, de radio kan uitzetten…

Kijk voor genoeg ruimte. Als je kan kiezen tussen het filmen in een open of een opgesloten ruimte, ga dan voor het eerste. Hoe meer diepte er in beeld is achter de geïnterviewde persoon, hoe dynamischer de beelden worden. Er is niet veel spannends aan een persoon die op een lege stoel zit vlak voor een muur in een kleine kamer.

Hou rekening met het onderwerp. Vertel je gedurende het interview vaak over bv. je magazijn? Dan is het interessant om ook in je magazijn te staan. Dit geeft de kijker direct een duidelijker beeld waarover het onderwerp precies gaat en kunnen ze gemakkelijker hun aandacht focussen.

2. Het onderwerp

Bespreek op voorhand met ons af waarover je precies een interview wilt houden. Wil je het bedrijf in the picture zetten, wil je een aankomend evenement bespreken…? Hoe meer informatie we op voorhand verzamelen hoe gerichter onze vragen kunnen zijn.

Ook voor het beeldmateriaal is dit een cruciaal gegeven. Elk video-interview heeft afwisselende beeldfragmenten die meestal gaan over het onderwerp dat op dat moment juist besproken wordt. Weten we op voorhand dat je bv. zal praten over de buitenkant van het bedrijf, dan weten we dat we extra rekening moeten houden met het weer enzovoort.

3. De timing

Het houden van een video-interview kan afhankelijk van het project enige tijd in beslag nemen, hou hier rekening mee. Een interview dat in één keer ononderbroken kan plaatsvinden brengt veel minder zorgen met zich mee, maar gebeurt zelden.  

4. Het interview zelf

“Naar wie moet ik nu precies kijken?” Is een vaak voorkomende vraag die wij telkens terugkrijgen. De camera’s staan klaar om alles op te nemen, daar hoef je geen rekening mee te houden. Tijdens heel het interview zal één persoon met jou in gesprek gaan. Je hoeft je enkel bezig te houden met deze persoon. Afhankelijk van het project zal je dus niet rechtstreeks in de camera kijken.

Tijdens het interview zullen een aantal vragen worden gesteld om de video mee op te vullen. Als kijker heb je liever een spontaan, natuurlijk interview om naar te kijken dan een ingestudeerde. Het is goed om op voorhand al te noteren waarover je allemaal gaat praten, maar studeer het niet uit je hoofd…

Wij vragen telkens om de vraag mee te nemen in het antwoord. Een simpel voorbeeld hiervan is dat als wij de vraag stellen “Wat heeft u gisterenavond gegeten?” dan antwoord je met “Ik heb gisterenavond … gegeten”. Dit komt omdat de vragen die wij stellen niet in beeld komen (tenzij dit effectief de bedoeling is). Zo weet de kijker ook waarop je een antwoord geeft.

Het interview is niet meer dan een normale conversatie, geen overhoring waarin de vragen telkens opnieuw afgelezen worden. Merken we op dat iets niet duidelijks ingesproken is tijdens het interview, dan hernemen we rustig die vraag opnieuw. Niet alles hoeft in één keer direct juist te zijn. Een perfect interview bestaat niet. Er is genoeg marge voor fouten, geen reden dus om je zorgen te maken.

5. Extra tip

Tenslotte als laatste tip, geniet van het interview! Sla een rustig babbeltje met ons en vergeet even dat het om een interview gaat.