Betrouwbaarheid van een website onderzoeken

28 september 2021

Internet brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Het geeft enorme vrijheid, oneindig veel mogelijkheden en is een bron aan informatie. Toch is niet alle informatie even betrouwbaar, omdat iedereen er alles kan publiceren. Ook niet iedere website is even betrouwbaar. Maar hoe weet je of een website nu echt betrouwbaar is?

Je kunt wel degelijk onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van een website, ook als je geen expert bent. Er zijn een paar zaken waar je op kunt letten om te voorkomen dat je een miskoop doet of opgelicht wordt.

Controleer het SSL-certificaat

Met een SSL certificaat wordt een beveiligde verbinding gebruikt om de website te bezoeken. Dit kan je eenvoudig verifiëren aan de hand van de aanwezigheid van https:// in de URL of de aanwezigheid van een slotje voor de domeinnaam. Bij de meeste browsers kan je ook extra informatie over dit certificaat bekomen door op het slotje te klikken, hier vind je dan de uitgever van het certificaat als ook de geldigheidsdatum.

SSL-certificaat Vulpo
Controleer de URL

Controleer zorgvuldig de domeinnaam van de website / webshop. Wanneer de naam van het bedrijf voorkomt in de URL en/of de website, wil dit niet zeggen dat de website / webshop betrouwbaar is.
Vb. https://www.apple.com.ro.thisisafakewebsite.com/webscr?cmd=_login_cmd=_login-done&login_access=135
Deze link zal je niet doorverwijzen naar Apple. Dit kan je te weten komen door de URL te controleren.
Om dit te doen, bekijk je best de informatie tot aan de extensie (.com of .be net voor de eerstvolgende / na https://). In bovenstaand geval wordt er verwezen naar thisisafakewebsite.com en niet naar apple.com

Transparantierapport van Google

Google heeft een handige tool het Transparantierapport van Google ter beschikking gesteld om de betrouwbaarheid van de websites / webshops na te gaan.
Daarin onderzoeken ze of een URL veilig is of niet. Indien ze een onveilige site vinden, geven ze een waarschuwing in ‘Google zoeken’ en in webbrowsers.

Transparantierapport Google
Meerdere mogelijkheden om contact op te nemen

Controleer altijd of er contactgegevens op de website / webshop staan. Bij voorkeur vind je deze informatie terug op de contactpagina van de website die je bezoekt. Indien deze ontbreken, wordt het moeilijker om de handelaar, of de persoon achter de website of webshop te contacteren. Zorg dus zeker als je een online bestelling plaatst dat je een contactpunt hebt, zodat mocht je bestelling niet aankomen je snel kan handelen. Hierover zijn ondertussen enkele wettelijke verplichtingen, zoals: fysiek adres, contactgegevens, ondernemingsnummer, privacybeleid, etc… Die zeker aanwezig moeten zijn op de website of webshop.

Contactpagina Vulpo
Referenties van klanten

De meest betrouwbare websites / webshops hebben online referenties op hun website staan.
Referenties over het bedrijf zijn soms ook te vinden op LinkedIn of op de Facebookpagina van het bedrijf.
Hierin vertellen klanten hoe ze hun aankoop of contact met het bedrijf hebben ervaren. Deze referenties dragen zeker bij aan de betrouwbaarheid van een website / webshop.

Zoekmachine

Gebruik een zoekmachine om onderzoek te doen naar een website / webshop. bvb, Google reviews, maar let hiermee wel op en focus zeker niet te hard op negativisten, want zoals iedereen weet worden negatieve reviews veel sneller gegeven dan de positieve.

Recensies Google
Taalgebruik

Controleer best ook het taalgebruik op de website. Zeker als je op bekende websites surft zoals Apple, Amazon, Coolblue, … en de website in gebroken Nederlands is geschreven, moet er een alarmbelletje rinkelen.

Heeft u hulp nodig met het opzetten van een professionele webshop / website,
voorzien van de nodige wettelijke verplichtingen?
Ons Vulpo team kan u daarmee helpen! ?