6 webshop designflaters om te vermijden

24 augustus 2017
wireframe

Na het maken van enkele webshops dachten we dat het tijd werd om enkele webshop designflaters op te lijsten. Want het draait niet alleen om wat je verkoopt, maar ook om hoe je dit verkoopt.

Wanneer je deze 6 flaters vermijd bij het opmaken van je webshop zal je al een voordeel hebben.

De eerste flater is slechte productfoto’s hebben. Nogal logisch zou je denken, toch zie je vaak nog slecht foto’s op webshops staan. Maar wat een goede maakt, is soms minder duidelijk. Maak alvast grote, heldere foto’s vanuit verschillende standpunten.

Ten tweede is het belangrijk om voldoende witruimte te hebben. Deze ruimtes zijn een essentieel onderdeel van elke webpagina en worden gemakkelijk vergeten. Een pagina waar te veel opstaat maakt je pagina snel rommelig. Bied je bezoekers daarom een serene website aan en geef je producten de aandacht die ze verdienen.

Het derde punt gaat over audio en video op de webshop. Alhoewel er voorstanders en tegenstanders zijn van video en audio automatisch te laten afspelen zijn we het over één zaak eens. Ongevraagde audio die begint af te spelen is NOT DONE. Dit is een verschrikking en laat zorgt ervoor dat de bezoeker van je webwinkel eerst moet uitdokteren hoe hij dit afzet. Hierdoor loop je het risico dat hij de webshop verlaat zonder naar de producten te kijken. Vermijd dus dit scenario en kies ervoor om video’s en audio niet automatisch af te spelen.

De vierde designflater is m je webshop niet automatisch te laten aanpassen aan elke schermgrootte. Vroeger moest je voor mobiele aparaten ook een mobiele webshop bouwen. Nu kan je beter kiezen voor een responsive of adaptieve webdesign, waarbij de vormgeving zich automatisch aanpast aan de grootte van het scherm van je bezoeker.

Geen consistent gebruik van lettertypes en hoofdingen in je online shop is de vijfde flater. Wanneer je verschillende lettertypes, achtergrond kleuren en hoofdingen gebruikt straalt je webshop amateurisme uit. Een huisstijl is van groot belang, volg deze en zorg dat je webshop consistent is op alle paginas.

De laatste en zesde van onze webshop designflaters in het design is het niet volgen van de basisregels. Maak het je bezoeker zo eenvoudig mogelijk om te navigeren in je webshop. Want een gefrustreerde bezoeker zal je niet snel meer weer zien, die gaat ergens anders producten kopen. Voorzie dus een menu balk met links naar de belangrijkste pagina’s en gebruik geen lange dropdown menu’s. Zorg er ook voor dat je logo linksboven aanklikbaar is zodat de bezoeker terug naar de homepagina kan.